The Brief

OneSubsea, a Schlumberger company, delivers integrated solutions, products, systems and services for the subsea oil and gas market. It operates in several countries, including the UK. Their Leeds office, located in Stourton was, until recently, a manufacturing site employing over 900 blue and white collar staff.

When the decision was taken to demolish the factory and convert the site into a knowledge-based facility servicing the rest of the global network, Area and sister company 360 Workplace were tasked with remodelling the office building in line with its new function.

The challenge was to transform a workplace rooted in the traditions of the industrial past into an efficient and engaging 21st century environment supportive of its occupants and conducive to productivity. A diverse workforce of more than 300 people had to be integrated and accommodated in an ageing, sprawling building designed for a time when clocking in and spending the day at a desk was the norm.

Location
Queen Street, Leeds
Sq Ft
20,000
Duration
16 weeks

 

The Solution

360 Workplace began with a process of consultation, ensuring that managers and employees alike were on board with the aims and objective of the refurbishment.

Interviews and workshops helped to establish people’s attitudes towards their roles and environment, and garner a mood of cooperation and trust.

The resulting scheme, designed and delivered by Area, uses the building much more effectively.

Excessive space has essentially been mothballed, with the working areas rationalised to bring people and teams closer together. Old-style offices and personal ownership of space have given way to a task-based, multifunctional layout which promotes communication and collaboration. Presenteeism has been replaced by two new watchwords: visibility and accessibility.

Opportunities for mobile and quiet working have been incorporated, and technology upgraded to suit the functionality of the space.

The new, enriched workplace is appealing to everyone, cutting across gender, generational and cultural divides. It retains the best of the past while embracing necessary change, looking ahead to a dynamic and flexible future.

Project Insight

“The design incorporates a strong wellbeing component to bring people together socially and demonstrate a commitment to their health, welfare and enjoyment. There is a free gym and wellbeing suite with extended opening hours, and a stylish, subsidised catering facility with nutritious menus has replaced the old canteen. A fresh new aesthetic generates a sense of energy – a buzz that was not present before – complemented by natural tones and finishes as a nod to the building’s heritage.” - Project Designer, Area

Share
Surrey

University of Surrey

London

National Children’s Bureau

Reading

BMI

Drop us a message or talk to one of our team

Contact us by entering your details below and we’ll get back to you at a time that suits you.

Prev Next