The Brief

Inchcape, an automotive distribution and retail company, wished to refurbish its HQ offices in London. The space, which occupies the second floor and part of the third floor of a mixed-use building in St James’s Square, was perceived as tired and unwelcoming, with below-par ventilation and lighting.

Long rows of desks ran through the layout with no soft spaces or collaboration areas. The teapoint was underused and there was no central social hub where people could gather and interact. The client regarded the project as an opportunity not just to refresh the offices and bring them up to standard, but to develop a versatile workplace that would inspire staff, attract top talent and accommodate growth.

Soon after Area was appointed as the preferred contractor, the Covid-19 pandemic hit. As a result, the scheme was amended to take account of the reduced need for office-based workstations and provide more support for teamworking.

Location
St James’s Square, London
Sq Ft
10,000 sq ft
Duration
8 Weeks

 

The Solution

Area collaborated with the client’s HR and IT teams to deliver an attractive, welcoming space that supports the company’s evolving style of working. The finished offices are light and airy, with a cool, contemporary feel softened by stylish but homely breakout spaces and plentiful provision for project teams.

A bright new refreshment and meeting area has been added at the entrance to the second floor, where staff and visitors are greeted by the smell of new bean to cup coffee machines. The meeting suite on the third floor has been refreshed with new flooring, improved acoustics, and an enhanced AV installation. The teapoint and visitor waiting area on this floor has been transformed into an inviting environment for staff and visitors alike.

Circulation around the largely open layout is aided by floorcoverings that identify the different team and functional areas. Furniture is placed to break up the space, and judicious use of colour enlivens what was previously an uninspired beige colour scheme. Automotive imagery and quirky decorative touches add notes of energy and fun, such as the miniature car displays and engine block coffee table, while wood finishes and plants provide a biophilic effect.

Project Insight

'The project came with a number of challenges, including a tight budget, the needs of other residents in the mixeduse building, and Covid restrictions. But the client chose to embrace the opportunity to create a place of work reflecting the company as a progressive business, which was very satisfying.'

'The client team was accommodating, happy to work with our ideas and take some risks. The result is very different to anything they have had before. Where the two floors had looked like two different spaces, we were able to harmonise the levels to create a single, holistic workplace.'

- Project Director, Area

Share
 
London

Global Pharmaceuticals Company

Staines-upon-Thames

IFS

Spear Street Capital

The Earley Buildings

Drop us a message or talk to one of our team

Contact us by entering your details below and we’ll get back to you at a time that suits you.

Prev Next